top of page

İş Yerinde Çalışan Güvenliği ve Güvenlik Kültürünü Oluşturmanın 10 Altın Kuralı

İster büyük bir deponun tesis müdürü olun, ister herhangi bir büyüklükteki bir şantiyenin amiri olun, muhtemelen en büyük önceliğiniz çalışanlarınızın güvenliği ve sağlığıdır.


2021'de TÜİK ve SGK verilerine göre 1.843 önlenebilir ölüm ve tıbbi müdahale gerektiren yaklaşık 511.000 işyeri yaralanması bildirildi; Bunun 32.131'i sadece inşaat sektöründe gerçekleşti.


İstatistikler ne kadar ürkütücü olursa olsun, bir tesis yöneticisi olarak güvenlik konusundaki endişelerinizin farkındayız! Riskler yüksektir, bu nedenle ekibinizin güvenliğini sağlamak için yoğun çaba göstermek en önemli öncelik olmalıdır.


Çalışanlarınız için bir güvenlik kültürü oluşturmaya hazırsanız, bunu gerçekleştirmenize yardımcı olacak en iyi 10 ipucunu burada bulabilirsiniz. Potansiyel güvenlik tehlikelerini belirlerken, güvenlik talimatları oluşturmak için iletişim kanallarını geliştirirken ve çalışanlarınızı iş yerinde güvende, sağlıklı ve mutlu tutmak için en iyi yöntemleri seçerken bu ipuçlarını aklınızda bulundurun.



Çalışan Güvenliği ve Güvenlik Kültürü
İşyeri Kültürü


1. Net Güvenlik Talimatları ve Prosedürleri Oluşturun

Tesislerinizde, çalışanların makine ve ekipmanı günlük olarak kullanma şeklini özetleyen net bir dizi güvenlik prosedürü zaten bulunmalıdır. Temel talimatlarınız yoksa, güvenliğe yönelik ilk adımınız olarak bunları oluşturduğunuzdan emin olun.


Güvenlik talimatları, herhangi bir çalışma alanını güvenli tutmanın gerekli bir parçası olsa da, bu talimatlar genellikle kafa karıştırıcı veya güncelliğini yitirmiş olabilir. Bununla birlikte, her zaman olabildiğince güncel olduklarından emin olmak için talimatlarınızı ve protokollerinizi gözden geçirmeniz özellikle önemlidir!


Bir güvenlik protokolü uygularken, işlerinin her bir göreviyle ilişkili riskleri derinlemesine anlamalarını sağlamak için çalışanlarınızın dahil olmasını sağlayın. Yasalar ve güvenlik düzenlemeleri düzenli olarak değiştiğinden, çalışanlarınızın güncel bilgilerden haberdar olmasını sağlamak, gereksiz iş yeri kazalarını önlemeye yardımcı olacaktır.



Çalışan Güvenliği ve Güvenlik Kültürü
Acil Durum Planı

2. Görünür Raporlama Sistemleri Kurun

İş yerinde güvenlik tehlikeleri söz konusu olduğunda, iletişim eksikliği ciddi zararlar doğurabilir! Çalışanlarınızın güvenlik sorunlarını bildirebilmelerini ve çalıştıkları yerde meydana gelen olaylar hakkında iletişim kurabilmelerini sağlamak önemlidir.


Tehlikeleri bildirmelerini, iş emirlerini ve bakım taleplerini iletmelerini ve süreçleri baştan sona takip etmelerini sağlamak amacıyla merkezi olarak erişilebilen bir pano veya dijital platform sağlayarak süreci kolaylaştırabilirsiniz.


Yalnızca iş arkadaşlarınızı değil, üst yönetimi de bilgilendiren bir takip sistemi kurduğunuzdan emin olun. Böylelikle süreç ilerlerken beklentilerin ayarlanabilmesi ve hiç kimsenin önemli aşamaları kaçırmaması sağlanır.




Çalışan Güvenliği ve Güvenlik Kültürü
Raporlama Sistemi

3. Açık Geri Bildirim Yoluyla Çalışanlarınızı Teşvik Edin

Güvenlik talimatlarınızı güncellerken ve raporlama sistemleri oluştururken, çalışanların endişelerini hızlı ve etkili bir şekilde ele alabilmek için personel geri bildirimlerini toplamak için de zaman ayırdığınızdan emin olun. Bu toplantılar, ekibinizin şeffaf görüşmelerin gerçekleşeceği alanlar olduğundan emin olun. Üyeler, sizin tarafınızdan değer verildiğini ve duyulduğunu hissedecekler.


Çalışanlar, fiziksel, profesyonel ve zihinsel olarak güvende hissetmeyi hak ediyor. Görüşlerine saygı gösterin ve onları ciddiye alın. Muhtemelen birçok ortak hayal kırıklığı ve zorlukları keşfedeceksiniz; ancak dinlemeye ve bir çözüm bulmak için işbirliği yapmaya istekli olduğunuzu ifade ederek, ekibinizin genel aidiyet ve esenlik duygusunu önemli ölçüde artırabilirsiniz.


4. Güvenlik Ekipmanı ve Teknolojisine Yatırım Yapın

Kısa yollar, çalışanlar taleplere ve son teslim tarihlerine yetişmeye çalışırken ortaya çıkar, ancak bir işi güvenli ve verimli bir şekilde tamamlamak için gerekli uygun araçlara veya kişisel korumaya sahip olmadıklarında risk oluşturabilir. Kontrolünüz altındaysa, günlük işlerinde çalışanların korunmasını sağlayan güvenlik ekipmanı ve teknolojisine gerekli eğitimle birlikte yatırım yapmaya özen gösterin.


Daha ucuz ekipman, bütçe kısıtlamalarınıza uymak için bir çözüm gibi görünebilir, ancak bu, çalışanlarınızın güvenliğini ve refahını tehlikeye atmak için geçerli bir sebep değildir. Bütçenizi dikkatlice değerlendirin ve kalitesiz ekipmanın getirdiği dezavantajlara karşı çıkarak daha yüksek kaliteli araç ve makineleri tercih etmenin önemini vurgulayın.


Daha iyi makineleri kullanmanın ötesinde, gerekli kişisel koruyucu donanımın (KKD) nasıl kullanılacağına dair eğitimi sağladığınızdan da emin olmalısınız. Genellikle, çalışanlar KKD'ye erişebilir, ancak her ekipmanın doğru şekilde nasıl kullanılacağını bilmeyebilirler, bu yüzden bazen bunları atlamayı tercih ederler. İşyerindeki zararlı kimyasallar hakkındaki araştırmalar arttıkça, çalışanları eğitmek ve en iyi güvenlik kaynaklarını sağlamak zorunluluktur.


Başlangıçta daha yüksek maliyetli olsa da, daha iyi makineler ve onaylı güvenlik ekipmanları için gereken parayı harcamak, şirketinizin zaman içinde hem maddi kaynaklardan hem de stresten tasarruf etmesini sağlayacaktır.



Çalışan Güvenliği ve Güvenlik Kültürü
Çalışan Güvenliği


5. Çalışan Güvenliği ve Güvenlik Kültürü İçin Düzenli Güvenlik Denetimleri Yapın

Bazı işletmeler yıllık güvenlik denetimlerinden sorunsuzca geçebilirken, inşaat, imalat veya nakliye sektörleri için durum farklıdır. İş yerinizin veya şantiyenizin büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlı olarak, tüm ekipmanların düzgün çalıştığından ve doğru bir şekilde kullanıldığından emin olmak için aylık, haftalık ve hatta günlük denetimler yapmanız gerekebilir.


Kendi denetimlerinizi gerçekleştirmenin yanı sıra, sektörünüze ve bulunduğunuz duruma bağlı olarak belirli makine parçaları için dışarıdan denetimler gerekebilir. Vinçler, forkliftler gibi ağır makinelerin uygunluğunu sağlamak için belli aralıklarla güvenlik denetimleri yapılmalıdır. İyi bir uygulama olarak, denetim gerektiren tüm makinelerin kontrol listesini, son denetim tarihleriyle birlikte tutun; böylece hiçbir ayrıntı gözden kaçmaz.


Eğer makinenizin yıllık denetim gerektirip gerektirmediğinden emin değilseniz, ilgili yönetmeliği öğrenmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve resmi gazeteye başvurabilirsiniz.


6. Güvenliğin Öncelik Olduğu Bir Kültür Oluşturun

Sık sık gerçekleştirilen güvenlik kontrolleri, tehlikelerin tanımlanmasını sağlamanın yanı sıra, endişeleri dile getirebilecekleri bir platform oluşturarak güvenli bir çalışma ortamının oluşturulmasına yardımcı olur. Bu yaklaşım sadece kaza ve yaralanma riskini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda çalışanlar arasında güvenlik bilincini geliştirir.


Çalışanlar kendilerini güvende hissettiklerinde, enerjilerini görevlerine odaklama ve kaliteli iş çıkarma konusunda daha etkin olabilirler. Her gün işe gittiklerinde işverenlerinin güvenliklerine ne kadar önem verildiğini bilmek, stres ve kaygı seviyelerini azaltarak ruh sağlıklarını iyileştirebilir ve iş tatminini artırabilir.


Sonuç olarak, giderek daha rekabetçi bir iş piyasasında, çalışanları güvende ve değerli hissettiren bu yaklaşım, iş gücünüzü korumanıza ve geliştirmenize yardımcı olarak, daha yüksek çalışan tutma ve yönlendirme başarılarına şahit olmanızı sağlayacaktır!



Çalışan Güvenliği ve Güvenlik Kültürü
Güvenliğin Önceliği


7. Güncel Eğitimle Güvenlik Yolculuğuna Başlayın

Eğer herkes güncel eğitimlere erişim sağlayamıyorsa, şirketinizin güvenlik prosedürlerini ve programlarını güncellemeniz yeterli değildir. Öncelikle, uzun süreli çalışanları en son güvenlik düzenlemeleri hakkında güncel tutmak için düzenli güvenlik eğitimi sunarak veya sunduğumuz eğitimlerden faydalanarak çözüm bulabilirsiniz.


Ardından, yeni işe alınanlar için kapsamlı bir eğitim programı oluşturarak, işlerinin risklerini ve uyguladığınız tüm güvenlik politikalarını uygun şekilde anlayıp öğrenmelerini sağlayın.


Şirketinizdeki veya sektörünüzdeki görev süreleri ne olursa olsun, herkesin en güncel bilgilere sahip olduğundan ve her güvenlik talimatına uymanın önemini kavradığından emin olun.


8. Güvenlik Teşvikleriyle Ekip Motivasyonunu Artırın

Mevcut veya yeni güvenlik talimatlarının önemini ve benimsenmesini daha da güçlendirmek için teşvikler oluşturun! Güvenlik talimatlarını uygulayan ve güvenlik önceliklerini gösterenleri takdir etmek ve ödüllendirmek için yeni yöntemler geliştirin.


Belirli bir koruyucu giysi giymek veya bir göreve başlamadan önce bir dizi güvenlik kontrolünden geçmek gibi uygulamalar olsun, yöneticilerin ve vardiya amirlerinin yüksek riskli bir ortamda çalışanların üstün performansını fark etmek için çaba gösterdiğinizden emin olun.

Pozitif teşvikler, güvenlik uygulamalarını standartlaştırmada önemli bir rol oynayacaktır.


Çalışanları tanıma uygulaması, ekip üyelerine çeşitli ödüller sunmanın yanı sıra, bu ödülleri neden verdikleri konusunda şeffaf olmanın mükemmel bir yolunu oluşturacaktır.



Çalışan Güvenliği ve Güvenlik Kültürü
Ödüllendirme


9. Görünür Güvenlik Liderliğini Teşvik Edin

Güvenlik protokollerinizi daha fazla benimsemek için, her seviyedeki yönetimin, çalışanlarınızın karşılamasını istediğiniz beklentileri aynı düzeyde benimsemesini sağlamanız gerekmektedir.


Üst düzey yönetim üyelerinin, sahada bulundukları süre boyunca kişisel koruyucu donanımları (KKD) giyerek güvenlik inisiyatiflerine liderlik etmelerini sağlamalısınız. Bu şekilde bir güvenlik kültürünü teşvik edebilirsiniz.


Her ekip üyesine, çalışanların olası bir tehlike durumunda çözüm belirleme ve oluşturma süreçlerine aktif olarak dahil olmalarını sağlamak için eğitim oturumları ve demo kaza senaryolarına liderlik etme seçeneği sunmalısınız.


Yöneticiler, çalışan güvenliği ve refahının doğrudan bir parçası olduklarında, güvenlik talimatlarına daha fazla bağlılık gösterilir ve doğru prosedürleri takip ederek birbirlerini koruma isteği artar.


10. Hesap Verebilirlik Kültürü Oluşturun

Güvenlik talimatlarını uygulamak bir şeydir, ancak bu talimatların gerçekten takip edilmesini sağlamak farklı bir önem taşır. Oluşturduğunuz güvenlik kültürünün sürdürülebilir olduğundan emin olmak için net bir şekilde belirlenmiş beklentilerin sonuçlarını açıkça iletmek oldukça önemlidir.


İşyeri güvenliği pazarlık konusu olmamalıdır ve herkesin sorumluluk taşıdığı bir gerçektir, bu da iletişimle net bir şekilde aktarılmalıdır.


Ekip liderleri ve üst yönetimi dahil etmek, çalışma alanınızda olası zararları önlemenin temel bir bileşenidir. Ayrıca, uyumsuzluğu isimsiz olarak bildirme seçeneğini sunarak, ekip üyelerinin endişelerini dile getirmelerini sağlayabilirsiniz; böylece herhangi bir olumsuz sonuç veya tepki riski olmadan soruşturulmasını sağlamış olursunuz. Bu şekilde çalışanlar, sorun yaşanabilecek kişiyle doğrudan yüzleşme zorunluluğu olmadan daha güvenli bir çalışma ortamı sağlama konusunda katkıda bulunabilirler.


Bir tesis yöneticisi olarak, güvenli bir çalışma ortamını teşvik etmek ve sürdürmek önemli bir görevdir. Bu 10 ipucunu aklınızda tutarak ve uygulayarak, Çalışan Güvenliği ve Güvenlik Kültürü uygulamalarını geliştirirken çalışanların ve müşterilerinizin güvenliğini sağlayabilir, şirket moralini yükseltebilir ve herkesin en yüksek potansiyeline ulaşması için motivasyon sağlayabilirsiniz.


Değişim seninle başlar! Birlikte çalışarak, topluluk olarak daha güvenli çalışma ortamları oluşturabiliriz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page