top of page

İşletmelerde Güvenlik Kültürü


Sağlıklı bir güvenlik kültüründe, tüm personel güvenli çalışma için aynı sorumluluğu paylaşır. Yönetim ve işgücü, farklı bakış açılarına sahip olsalar bile güvenlik kültürünü desteklemelidir.


Bu blogda, her iki rolün bakış açılarını paylaşıyoruz ve bir güvenlik kültürü elde etmek için birlikte çalışmaya yönelik ipuçları sunuyoruz!


Yönetimin Güvenlik Perspektifi;


Yönetimin amacı, güvenli bir iş yeri sağlamak ve güvenlik prosedürlerini sürdürmektir. Sahip oldukları tutum, işçilerin onları takip etmesi veya disipline tabi tutulması gerektiğidir.


Yönetimin Rolü:


  • Liderlik ve yönetim desteği sağlayın.

  • Bağlılık gösterin.

  • Beklentileri çalışanlara iletin.

  • Daha düşük yönetim seviyelerinden hesap verebilirlik talep edin.

  • Ahlaki ve etik bir ilgi duygusu gösterin.


Gerçekten pozitif bir güvenlik kültürü elde etmek için, pozisyonu, iş tanımı veya çalışma sahasında geçirilen süre ne olursa olsun tüm personelin tüm iş sahasının güvenliğini sağlamak için güvenlik standartlarını ve prosedürlerini sürdürme konusu eşit sorumluluğu paylaşması anlamına gelir. Yönetim, güvenlik söz konusu olduğunda örnek teşkil etmeli ve sözlerini eylemlerle desteklemelidir. Bir güvenlik kültürü elde etmenin bir diğer önemli bileşeni, sahadaki iş gücünden gelen geri bildirimleri dinlemektir. Bunun yapılmaması, işgücünü yönetimden uzaklaştırır.


"Kısacası, güvenlik sistemi iş gücünde yankı uyandırmalı ve onların deneyimlerini ve iş görevlerini kendi girdileri aracılığıyla gerçekçi bir şekilde temsil etmelidir. Ön cephe çalışanlarının güvenlik sistemleri ve işletim prosedürleri sağlayabilecekleri pratik bilgi zenginliğinden yararlanmamak, esas olarak onların ilk elden deneyim ve uzmanlıklarının değerini düşürür ve bu durum, ön saflardaki amirlerin gözlerini kapatmaya devam etmesini sağlayarak onlarla yöneticiler arasındaki kültürel uçurumu sürdürür. üretim hedeflerine rutin olarak ulaşıldığı için standart olmayan ve potansiyel olarak güvenli olmayan uygulamalara dikkat edin."

İşgücü Güvenliği Perspektifi


İşgücü, disiplinin olay öncesi planlamadan daha az etkili olduğuna inanıyor. Sahip oldukları tutum, yönetimin işçileri sorumlu bir şekilde çalışmaya teşvik etmesi gerektiğidir.


Ön saflarda çalışanlar arasında ortak bir düşünce, amirlerin ve yöneticilerin onların refahı için çok az endişe duymalarıdır. Çoğu zaman bu yanlış anlaşılmanın temelinde bir iletişim sorunu yatar.

Elbette yöneticiler umursadı, ancak çoğu zaman bu ilgiyi ifade etmenin önemini anlamadılar. Çalışanların, şirketin güvenemese bile güvenilebileceğini hissettikleri yöneticiler, “insanlarla bire bir görüşen, onların fikirlerini, endişelerini ve fikirlerini toplayan ve onlara göre hareket eden kişilerdi

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page