top of page

İş Yeri Kültürünüzü Daha Çevre Dostu Hale Getirin


Çevreci Ofis

Kuruluşunuz iş yerinin sağlığına ve esenliğine öncelik veriyor mu? Muhtemel cevap evet.

Ancak, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve kurumsal sosyal sorumluluk gibi konular daha geniş çapta tartışılmaya başlandıkça, iş dünyasının liderleri bu soruyu yeni bir bakış açısıyla yeniden ele almaya başladılar; kültür ve işletmenin ve çalışanlarının genel sağlığı.

Hem genç profesyonellerin hem de deneyimli çalışanların işlerinde daha fazla anlam aradığı bir çağda, çevre dostu bir ofis kültürü oluşturmak ayrı bir ilgiyi hak ediyor.

Halihazırda güçlü bir kurumsal çevre programınız olsa bile, çalışanlarınızı yeşil işyeri girişimlerinize dahil etmek, programınızın başarısında büyük bir fark yaratabilir.

Ve daha sağlıklı bir iş yeri yaratmak, iş uygulamalarında sanıldığı kadar çok değişiklik gerektirmez. Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre , sağlıklı bir işyeri, tüm çalışanların sağlığını, güvenliğini ve refahını ve işyerinin sürdürülebilirliğini korumak ve geliştirmek için çalışanlar ve yöneticilerin sürekli bir iyileştirme sürecini kullanmak için işbirliği yaptığı bir işyeridir. Ve kuruluşların çevre dostu uygulamalara yatırım yaparak elde ettiği faydaları göz ardı etmek zordur.


2022 itibariyle, yeşil inovasyona odaklanan şirketler yıllık yüzde 55'lik bir büyüme oranı elde ettiler ;

Geri Dönüşüm

1. Geri dönüşümü kolaylaştırın

Eğer halihazırda bir ofisiniz yoksa, bir ofis geri dönüşüm programı çevresel çabalarınızı başlatmak için harika bir yerdir. Paylaşılan ofis alanlarına, örneğin mutfak ve diğer ortak alanlara geri dönüşüm kutuları ekleyin ve çalışanların geri dönüştürebileceği öğe türlerini listeleyen kutuların yanına geri dönüşüm hatırlatıcıları asın.

Zaten geri dönüşüm yapıyor musunuz? Çalışanların geri dönüşüm programını bildiklerinden emin olmak için kontrol edin. Ara sıra bilgi tazeleme e-postası göndererek, geri dönüşüm politikalarınızı ekibinizin zihninde ön planda tutabilirsiniz.


2. Sürdürülebilirliği Eğlenceli Hale Getirin

Sürdürülebilirlik, herkesin sorumluluğudur ancak bazen bu sorumluluk hissi sıkıcı hale gelebilir. Bu nedenle, çalışanlarınızın sürdürülebilirlik konusunda daha fazla ilgi göstermesini sağlayacak yöntemler hakkında düşünmek önemlidir. Örneğin, sürdürülebilirlikle ilgili bir çalışan katılım aracı kullanarak, çalışanlarınızı birbirleriyle yarıştırabilir ve çevre yönetimi uygulamaları için ödüller verebilirsiniz. Bu yöntem, hem çalışanlarınızın sürdürülebilirlik konusuna ilgisini artırır, hem de rekabetçi bir ortam yaratır. Dünya Çevre Günü gibi özel günlerde, çalışanlarınıza sürdürülebilirlikle ilgili etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Örneğin, her gün farklı bir dünya dostu aktivite yapmalarını isteyebilirsiniz. Bu aktiviteler arasında, çevresel bir TED konuşması izlemek, doğa yürüyüşüne çıkmak gibi etkinlikler yer alabilir. Bu sayede, sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratırken, aynı zamanda çalışanlarınızın birbirleriyle daha iyi iletişim kurmasını ve takım çalışması becerilerini geliştirmelerini sağlarsınız.


3. Ofiste enerji tasarrufu yapın

Mesai saatleri dışında ofis çevresindeki ışıkların ve elektronik ekipmanların kapatılması, enerji kaynaklarının korunmasına yardımcı olacağı gibi, şirketinizin elektrik faturasından önemli ölçüde tasarruf etmesine de yardımcı olacaktır. İş yerinizdeki masalar ve ofis çevresinde enerji tüketimini azaltma politikanızı çalışanlarınıza ilettiğinizden emin olun. Ayrıca, çalışma gününün sonunda bilgisayarları kapatmalarını ve toplantı odası kullanılmadığında ışıkları kapalı tutmalarını önerin.


4. Kağıtsız bir ofisi teşvik edin

Dijital ve bulut bilgi işlem çözümleri sayesinde şirketler daha işbirlikçi, düzenli, verimli ve hatta yeşil olabiliyorlar. Microsoft Office ve Google Drive gibi masaüstü uygulamaları ile iş projelerini koordine etmek, dijital İK ve bordro yazılımlarına yatırım yaparak iş gücü yönetimini yönetmek gibi kağıt ve mürekkep tüketimini azaltacak alternatifleri tercih edin.


5. Bir 'Öğlen Yemeği ve Öğren' etkinliği düzenleyin

Personelin kuruluşunuzun sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunması için, bir öğle yemeği düzenleyerek ve çevre sorunları hakkında bilgi edinmelerini sağlayın. Ayrıca, şirket genelinde bir film gecesi düzenleyerek çevre belgeseli izleyebilirsiniz.

Yeşil Ofis

6. Yeşil bir ekip oluşturun

Çalışanlarınızın kuruluşunuzun sürdürülebilirlik hedefleri hakkında farkındalığını artırmak için yeşil bir ekip oluşturun. Birlikte, çevresel kaygılarla başa çıkmanın yaratıcı yollarını bulabilirsiniz. Yeşil takımda mümkünse bir üst düzey yönetim temsilcisi bulundurmaya çalışın ve her seviyeden personele katılmaya teşvik edin.

Yeşil ekibiniz bir hedefe ulaştığında, başarılarını takdir etmek için Yeşil Ekibinize mutlaka teşekkür edin! İyi bir iş için Yeşil Ekibinizi kutlamak için bir çalışan tanıma aracı kullanabilirsiniz.


8. Yeniden kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir bulaşıkları teşvik edin

Mümkün olduğunda, ofis mutfağınızda yeniden kullanılabilir kupalar, bardaklar, tabaklar, kaseler ve çatal bıçak takımları kullanın. Bunları temizleyip tekrar kullanarak tek kullanımlık ürünlerin kullanımını azaltabilirsiniz. Ofis mutfağında bulaşık saklama olanağınız yoksa, geri dönüştürülebilir veya kompostlanabilir bulaşık ve çatal bıçak takımlarına bakabilirsiniz.

Ayrıca çalışanlarınızı kendi bulaşık takımlarını ve seyahat kupalarını getirmeleri konusunda teşvik edebilirsiniz. Böylece hem doğa dostu bir uygulama gerçekleştirmiş olursunuz hem de çalışanlarınızı çevre bilincine teşvik etmiş olursunuz. Ayrıca, şirket logonuzun bulunduğu seyahat kupaları harika bir çalışan karşılama hediyesi olabilir!


9. Hareketle Etkinleştirilen Işık Anahtarlarını Kullanın

Hareketle etkinleştirilen ışık anahtarlarını takarak veya değiştirerek enerji verimliliğini artırabilirsiniz. Bu anahtarlar, genellikle merkez ofis alanından ayrıldıkları ve daha az kullanıldıkları için konferans salonları için özellikle harika bir çözümdür.

Çalışanların odadan çıkarken veya bir odaya girerken ışıkları kapatmalarına güvenmek yerine, hareketle etkinleştirilen ışıklar insan korumalıdır: otomatik olarak enerji tasarrufu sağlarlar.


10. Eski elektronik cihazları bağışlayın veya geri dönüştürün

Dünya Çevre Günü, sürdürülebilirlik tarzında bahar temizliği yapmak için mükemmel bir fırsattır! Ofisinizdeki gereksiz dağınıklığı gidermek için eski elektronikleri geri dönüştürün veya bağışlayın. Çoğu elektronik cihaz, plastik, cam ve metaller gibi değerli kaynaklar ve malzemeler gerektiren madencilik, işleme ve üretim süreçlerinde kullanılmaktadır. Masanızın çekmecesinde 2 yıldır duran eski klavyeyi geri dönüştürerek doğal kaynakları koruyun ve hava/su kirliliğini azaltmak için üzerinize düşen sorumluluğu yerine getirin.


11. Çalışanları, işe ortak araç kullanmaya, bisiklete binmeye veya yürüyerek gitmeye teşvik edin

İşe yürüyerek veya bisikletle gitmenin birçok faydası vardır. Sağlıklıdır, mali açıdan avantajlıdır, karbon ayak izinizi azaltır ve çevre dostudur! Çalışanlarınızı, araba paylaşımı (veya toplu taşıma), bisiklet veya yürüyüş için tekil araç yolculuklarını değiştirmeye teşvik etmek için aylık nakit ikramiyeler veya ödüller gibi teşvikler sunarak sağlıklı yaşam programınızın bir parçası haline getirin. Günümüz büyükşehir (İstanbul - Ankara) Şartlarında zor olsa da denemekte fayda var.


12. Dışarı çıkın ve gönüllü olun

Amaç odaklı gönüllü programları, anlamlı bir şeyi desteklemenin ve topluluklar üzerinde büyük bir etkiye sahip olmanın mükemmel bir yoludur. Şirketinizin katılabileceği her türlü çevre dostu amaç ve koruma kampanyası vardır. Kuruluşunuzun kalbine yakın bir hayırseverlik projesi bulun ve çalışanlarınızı dahil edin.


13. Şirket kültürünüzün önemli bir parçası olarak yeşil düşünceyi dahil edin

Çevre vizyonunuzu şirket kültürünün önemli bir parçası haline getirerek çalışanlarınızı dahil edin ve meşgul edin. Ekip üyelerimizle işbirliği yaparak, işyerinde çevreye duyarlı girişimleri nasıl uygulayabileceğinize dair fikirlerini toplayın ve kuruluşunuzun temel değerleri arasında yer verin. Çalışanlarınızdan geribildirim almak, yeni misyon ve hedeflerinizi somutlaştırma ve benimsetme fırsatı sağlayacaktır.

Yenilenebilir enerji

14. Yenilenebilir Enerjiyi Benimseyin

Güneş ve rüzgar enerjisi de dahil olmak üzere yeşil enerji kaynakları, çatı üstü güneş enerjisi kurulumları ve büyük ölçekli rüzgar çiftlikleri gibi seçeneklerle her zamankinden daha erişilebilir durumda. Her büyüklükteki kuruluş, bu geçişi daha sürdürülebilir uygulamalara dönüştürebilir.

Kuruluşunuz denetimsiz bir elektrik durumunda bulunuyorsa, ofisinizi daha yeşil hale getirmenin kolay bir yolu, elektrik tedarikçinizden alışveriş yapmak ve yeşil bir enerji planı seçmektir. Hemen hemen her elektrik tedarikçisi, başta rüzgar ve güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları tarafından üretilen yeşil enerji planları sunar. Ayrıca, bu yeşil enerji planlarının, kömür veya doğal gazla çalışan geleneksel enerji planlarına kıyasla çok rekabetçi bir fiyatlandırması olduğunu da belirtmek gerekir.


15. Yerel topluluğunuzdaki eko-bilinçli işletmeleri destekleyin

Yerel işletmeleri desteklemek her zaman iyi bir fikirdir, özellikle de çevreye duyarlı ve çevresel sürdürülebilirlik odaklı olanları. Ofisinizin satın aldığı ürünleri düzenli olarak gözden geçirin ve yerel kaynaklardan sağlandıklarını kontrol edin. Çalışanlarınız için ofis atıştırmalıkları sağlıyorsanız, çevre dostu bir markaya geçin veya yerel bir çiftçi pazarından meyve ve sebzeler satın alın. Düzenli olarak öğle yemekleri hazırlıyorsanız, yerel olarak yetiştirilen malzemeleri tedarik eden restoranları desteklemeye özen gösterin.


Sürdürülebilir Bir İşyerinin Avantajları

İşletmeler sürdürülebilir bir iş ortamının önemini göz ardı edemezler. Araştırmalar, şirketler için maliyet tasarrufu, gelişmiş müşteri sadakati, çalışan moralinde artış ve genel atık azaltma gibi birçok fayda sağlayan sosyal sorumluluğun önemini vurguluyor.

Aşağıda ise etkinin nasıl bozulduğu açıklanmaktadır:


Tasarruf

Birçok işletme sahibi, sürdürülebilirliğin önceliklendirilmesinin artan işletme maliyetleri anlamına geldiğine inanıyor, ancak durum kesinlikle böyle değil! Çevre dostu iş uygulamalarının benimsenmesi, aslında işletme giderlerini azaltabilir ve kârın artmasına yardımcı olabilir. İşletmeler ayrıca bina operasyonlarını optimize ederek, verimliliği artırarak ve enerji tüketimini azaltarak maliyet tasarrufu sağlayabilir. Bunun bir örneği geri dönüşümdür; malzemeleri çöp kutusundan ayırarak genel atık faturalarını düşürmeye yardımcı olabilir. Daha az enerji, su ve atık kullanmak, yinelenen faturalara giden daha az paraya eşdeğerdir.


Çalışan Moralı

Çevre dostu davranışlar genellikle bir şirketin itibarını ve dahili statüsünü yükselterek daha mutlu çalışanlara yol açar. Günümüzde pek çok işçi, çevreye karşı sorumlu şirketler için çalışmayı ve bunlarla ilişkilendirilmekten zevk almayı tercih ediyor. Dahası, sürdürülebilir iş, üst düzey yetenekleri çekebilir ve ellerinde tutabilir. Cone Communications tarafından yürütülen araştırma, "Millennials"ın %64'ünün, nerede çalışacaklarına karar verirken bir şirketin sosyal ve çevresel taahhütlerini dikkate aldığını ortaya koymuştur.


Çevre dostu ofis

Atık Azaltma

İşletme liderlerinin sürdürülebilirlik konusunda kendilerini eğittiklerini ve etkilerini azaltmak için çaba sarf ettiklerini gören çalışanlar, birçoğunun aynı şeyi yapmak için ilham aldığını fark eder. Sonuç olarak, insanlar tüketim alışkanlıklarını değerlendirir, mümkün olduğunda geri dönüştürür ve etraflarındakiler de aynı şeyi yaptığında atıkları azaltmak için öğeleri yeniden kullanırlar. Bu eylemler, atık depolama alanlarına giden malzeme miktarını azaltarak, böylece atık maliyetlerini azaltırken ve çevresel etkiyi azaltarak genel sürdürülebilirliği iyileştirerek işletmelere fayda sağlar.

Kuruluşlar, iş faaliyetleri doğrultusunda çevre dostu bir iş yeri yaratmanın yenilikçi yollarını arıyorlar.


Çevre dostu ofis iyileştirmeleri, kurumsal hesap verebilirliğin ayrılmaz bir parçası haline geldiğinden, birçoğu işyerinde, üretimde ve hizmetlerde çevre dostu uygulamaları hayata geçirmek için ellerinden geleni yapıyor. Bununla da kalmıyor, bu önlemler artık bir kuruluşun gelecekte rekabetçi olup olmayacağını belirlemede belirleyici bir faktör haline geldi.

Gezegenimiz üzerinde pozitif bir etki yaratmak söz konusu olduğunda, küçük değişiklikler bile büyük bir fark yaratabilir. Ayrıca, sosyal sorumluluk uygulamaları, çalışanların zihniyetleri, refahı ve üretkenliği üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Bu fikirlerden bazılarını ofisinize entegre ederek, tüm ekibinize ilham verecek yeşil bir iş yeri kültürü oluşturabilirsiniz.










20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page