top of page

Salda Gölü NASA’ya Nitelikli Veri Bankası Sunacak


Mars’taki Jezero Krateri ile Salda Gölü’nün mineral ve jeolojik özellikleri bakımından benzeştiği, kraterdeki karbonat mineralleri ile gölden elde edilen hidromanyezit minerallerinin kimyasal yapısının benzer olabileceği düşünülüyor. Hidromanyezit mineralleri milyonlarca mikroorganizma tarafından çökeltilen karbonatın meydana getirdiği mikrobiyalitlerden oluşur. Bu durum Mars’taki Jezero Krateri’nde bir zamanlar mikroorganizmaların aktif olduğunu gösteriyor.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığıyla; Burdur’da yer alan Salda Gölü'nün mikrobiyal ekolojisinin belirlenmesine yönelik yürütülen proje tamamlandı. Gölün bakteriyolojik popülasyonunda Alphaproteobacteria gibi mikrobiyal gelişim sürecine önemli ipuçları sağlayacağı düşünülen familya yoğun şekilde görüldü. Proteobacteria şubesinin 6 farklı bölgeden alınan örneklerin çoğunda öne çıktığı, ayrıca örneklerde Firmicutes, Actinobacteria ve Verrumicrobiae gibi pek çok şubeden mikroorganizmanın bulunduğu tespit edildi. Bu sonuçlar, Salda Gölü’nün mikrobiyolojik açıdan son derece önemli bir potansiyeli olduğunu ortaya çıkarıyor.

Proje kapsamında, gölün jeomikrobiyolojik haritası bütünleşik olarak hazırlandı ve Salda Gölü’ne ait korunması gereken mikrobiyal hassasiyet bölgeleri tanımlandı. Uluslararası kabul görmüş platformlarda patentlenmek üzere #Salda Gölü’ndeki mikroorganizmalara ait ilk gen dizileri elde edildi. Bu proje sayesinde elde edilen veriler NASA tarafından Mars araştırmalarında kullanılabilecek.


 
Salda
.pdf
PDF dosyasını indir • 179KB

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page