top of page

Dünya'nın Su Düzeyi Takip Edilecek


İzlanda'da eriyen bir buzul tarafından yaratılan bir nehir: SWOT, dünyadaki su kütlelerini benzeri görülmemiş ayrıntılarla izleyecek.

 

Bilim adamları, küresel iklimi şekillendirmeye yardımcı olan dönen okyanus girdaplarından milyonlarca göl ve nehre kadar, Dünya'nın suyuna dair eşi benzeri görülmemiş bir görüş elde etmek üzereler.


Kaliforniya'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden 15 Aralık'ta fırlatılması planlanan 1,2 milyar ABD Doları değerindeki Surface Water and Ocean Topography (SWOT) , araştırmaları küresel su döngüsüne dönüştürmeyi ve iklim bilimcilerine yeni bir mercek sağlamayı vaat ediyor.


NASA ve Fransız Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi liderliğindeki ortak bir görev olan SWOT, mevcut yöntemlerle uzaydan izlenemeyecek kadar küçük olanlar da dahil olmak üzere Dünya'nın su kütlelerinin yüzeyinden seken radar sinyalleri ile ölçüm yapılacak. Uydu, bilim insanlarının gezegendeki suyun yüksekliğini, kapsamını ve hareketini çığır açan ayrıntılarla ölçmesini ve izlemesini sağlayacak.


Fransa'nın Toulouse kentindeki Uzay Laboratuvarı, Jeofizik ve Oşinografik Çalışmalar Laboratuvarı'nda okyanus bilimci ve görevin bilim liderlerinden biri olan Rosemary Morrow, “Bu bir oyun değiştirici” diyor. "Bu, miyop olduğunuzda bir gözlük takmak gibi olacak: her şey biraz belirsiz ve sonra aniden her şey netlik kazanıyor."


Göller ve Nehirler


Chapel Hill'deki North Carolina Üniversitesi'nde bir hidrolog ve SWOT'un bilim liderlerinden biri olan Tamlin Pavelsky, bugün gezegendeki bir hektardan daha büyük olan yaklaşık 6 milyon göl ve rezervuarın yalnızca 10.000-20.000'i için halka açık veriler olduğunu söylüyor. SWOT, her 10 veya 11 günde bir 6 milyonun neredeyse tamamını ölçecek. Pavelsky, "Daha önce hiç böyle ölçümler yapmamıştık" diyor. "Bir referans alacağımız nokta bile yok."


SWOT, nehir hidrolojisinde ilerlemeler sağlanmasına şimdiden yardımcı oldu. Uydunun fırlatılması beklentisiyle, araştırmacılar su yüksekliği, boyutu ve yükseklik değişikliği ölçümlerini akış tahminlerine dönüştürmek için yeni yollar geliştirdiler. Bu teknikleri mevcut uydu verilerine uygulayan bilim adamları, nehirlerin 1984 ile 2018 yılları arasında Arktik Okyanusu'na daha önce düşünülenden %17'ye kadar daha fazla tatlı su taşıdığını tahmin ediyorlar. SWOT'un dünya genelinde benzer çalışmalara olanak tanırken bu tahmini iyileştirmesi bekleniyor.


Massachusetts Amherst Üniversitesi'nde coğrafyacı ve her iki çalışmanın da yazarı olan Colin Gleason, "SWOT, yapacağını düşündüğümüz şeyi yaparsa, hidrolojinin çehresini değiştirecek" diyor.


Okyanus Akıntıları ve Girdapları


Bilim adamlarının akıntıları, girdapları ve gelgitleri izlemesine olanak sağlayacak yüksek çözünürlüklü ölçümler sağlaması beklenen SWOT'un denizde de benzer ilerlemeler kaydedeceğini bekliyor. Bunlar, su sirkülasyonu anlayışını güçlendirecek ve ısınan atmosferden okyanusun derinliklerine ısı ve karbondioksit transferini takip edebilen yüksek çözünürlüklü modelleri geliştirecek.


Örneğin, SWOT, bilim insanlarına girdapların ilk 3 boyutlu görünümünü verecek ve yaklaşık 10 kilometre genişliğindeki pertürbasyonları tespit edebilecek - Morrow, "şu anda mevcut olan en iyi ölçümlerin onda biri ölçeğinde"- Bu küçük özelliklerin bile iklimi anlamak ve tahmin etmek için çok önemli olduğunu söylüyor.


Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Avustralya ve diğerlerinin yer aldığı uluslararası bir konsorsiyum, gelecek yıl dünyanın dört bir yanındaki 18 okyanus sahasında keşif gezileri planlıyor. Bunlar, SWOT verilerini çeşitli okyanus koşullarında yerinde ölçümlere göre kalibre etmeye yardımcı olacaktır.


Morrow, "Gerçekten çok heyecanlıyız, merakla hangi bilgilerin çıkacağını görmek için bekliyoruz."



13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page