top of page

COP27, Tarihi Kayıp

Güncelleme tarihi: 7 Ara 2022



Hafta sonu yerlere kadar inen müzakerelerde ülkeler , özellikle iklim krizine karşı en savunmasız ülkeler için bir zarar ve ziyan fonu kurma ve faaliyete geçirme konusunda tarihi bir karara vardı.

Anlaşma, liderlerin iki haftalık Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'ndaki ( COP27 ) görüşmeleri tamamlamasıyla Pazar sabahı erken saatlerde imzalandı.

Müzakere edilmesi gereken birçok ayrıntı olsa da, fonun, iklim değişikliğine atfedilen kuraklık, sel, yükselen denizler ve diğer felaketlerden kaynaklanan kayıplar için desteklenen gelişmekte olan ülkeleri iklim krizinin olumsuz etkilerine karşı özellikle savunmasız görmesi bekleniyor.

Müzakere metninde çeşitli kaynaklardan mali desteğe ihtiyaç duyulduğu kabul edilirken, fona kimin ödeme yapması gerektiği, bu paranın nereden geleceği ve hangi ülkelerin yararlanacağı konusunda herhangi bir karar alınmadı. Konu, müzakere masasının en tartışmalı konularından biri oldu.

Deniz duvarları inşa etmekten kuraklığa dayanıklı mahsuller üretmeye kadar her şeyi gerektirebilecek iklim krizine uyum sağlamak, gelişmekte olan ülkelere 2030 yılına kadar yılda 160 ila 340 milyar ABD dolarına mal olabilir . BM Çevre Programı'nın (UNEP) 2022 Uyum Açığı Raporu'na göre, iklim değişikliği hızlanırsa bu rakam 2050 yılına kadar 565 milyar ABD dolarına kadar çıkabilir .

BM Genel Sekreteri António Guterres Pazar günü "Bu COP adalete doğru önemli bir adım attı" dedi.


Birçoğu fonun oluşturulmasını överken, birçoğu da Mısır'ın tatil beldesi Şarm El-Şeyh'te düzenlenen COP27'de iklim krizinden sorumlu sera gazı emisyonlarını (GHG) azaltmak için yeterince yapılmadığından endişe ediyor .

Konferanstan çıkarılacak diğer önemli çıkarımlara ve bunların iklim müzakerelerinin geleceği için ne anlama gelebileceğine daha yakından bir göz atalım.


Ülkeler fosil yakıtlardan kararlı bir şekilde uzaklaşamadı


Ülkeler, Glasgow'da düzenlenen COP26'da geçen yılki anlaşmada yer alan “kömürün aşamalı olarak azaltılması” ifadesini tekrarladılar . Nihai metin yenilenebilir enerjiyi teşvik etse de, eleştirmenlerin doğal gaza atıfta bulunduğunu söylediği "düşük emisyonlu" enerjiyi de vurguluyor - hala bir sera gazı emisyon kaynağı.


Artan emisyonlarla ilgili devam eden endişeler vardı


İklim COP'larının kilit sonucu, yaklaşık 200 ülkeden delegeler tarafından müzakere edilen nihai anlaşmadır. Bu genellikle yoğun müzakerelerin odak noktasıdır ve bu yıl Pazar sabahına kadar süren müzakerelerle bir istisna değildi. Nihai anlaşma, Paris Anlaşması'nın en iddialı hedefi olan küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde sınırlamak için "küresel sera gazı emisyonlarında derin, hızlı ve sürekli azalmaya yönelik acil ihtiyaçtan" ​​söz ediyordu . Yine de, COP26'dan bu yana hırs artırma veya fosil yakıt emisyonlarını azaltma konusunda gerçek bir ilerleme kaydedilmediğine dair endişeler vardı. Bu, hızla ısınan bir dünya için kötü haber olarak kabul edildi.


UNEP tarafından COP27'den hemen önce yayınlanan Emisyon Açığı Raporu 2022 , hızlı bir toplumsal dönüşüm olmadan 1,5°C'lik bir geleceğe giden güvenilir bir yol olmadığını tespit ederek kasvetli bir tablo çizdi. Sıcaklıkların yükseldiği bir derecenin her kesri için, fırtınalar, kuraklıklar ve diğer aşırı hava olayları daha şiddetli hale gelir.


İklim finansmanı önde ve merkezdeydi


İklim finansmanı, beklendiği gibi, COP27'nin önemli bir parçasıydı. Nihai anlaşma, "2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmamızı sağlamak için teknoloji ve altyapı yatırımları da dahil olmak üzere, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiye yılda 4 ila 6 trilyon ABD doları yatırım yapılması gerektiğini" vurguluyor.


Devletler teknolojiye daha çok yöneliyor


İki BM Organı, Teknoloji İcra Komitesi ve İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı - iklim krizine karşı “dönüştürücü” teknolojilerin konuşlandırılmasını hızlandırma planlarını duyurdu . BM Genel Sekreteri , gezegendeki herkesin önümüzdeki beş yıl içinde erken uyarı sistemleriyle korunmasını sağlamak için 3,1 milyar ABD Doları tutarında bir plan açıkladı .


Hedefte metan emisyonları var

UNEP , güçlü bir sera gazı olan metan emisyonlarını tespit etmek için tasarlanmış yeni bir uydu tabanlı sistemin piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Uzmanlar uzun süredir dünyanın dört bir yanındaki petrol ve gaz tesislerinden rutin olarak büyük miktarlarda gazın çıktığını söylüyorlar. Renksiz ve kokusuz metan, bugün Dünya'nın yaşadığı küresel ısınmanın yüzde 25'inden fazlasından sorumludur . UNEP, hükümetleri ve şirketleri metan sızıntısı konusunda bilgilendirmek ve harekete geçmelerine yardımcı olmak için uydu tespitini kullanacak.


Bağışçılar uyum için destek sundu


Bir dizi eyalet, bölgesel hükümet ve kalkınma ajansı , dünyanın dört bir yanındaki savunmasız toplulukların iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmak için Uyum Fonu'na 230 milyon ABD Doları taahhüt etti. Hükümetler ayrıca, Paris Anlaşması'nın önemli bir parçası olan ve ülkelerin iklim krizinin sonuçlarıyla mücadele etmesine yardımcı olmak için tasarlanan Küresel Uyum Hedefi konusunda kademeli ilerleme kaydetti. Bu tartışmaların gelecek yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapılacak COP28'de sonuçlanması bekleniyor.


Öne çıkan, zarar görmüş ekosistemleri canlandırmak


Küresel Turbalık Değerlendirmesi , UNEP tarafından Şarm El-Şeyh'te başlatıldı. Turbalıkların yaklaşık 15 yıldır ilk kapsamlı küresel değerlendirmesi olan rapor, turbalıkların hem biyoçeşitlilik hem de karbon tutma açısından önemini vurguluyor. Dünyanın her yıl 500.000 hektar turbalık alanını kaybettiğini, halihazırda kurumuş ve bozulmuş turbalık alanlarının ise insan kaynaklı yıllık küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 4'üne katkıda bulunduğunu tespit etti.


Gençler mercek altına alındı


COP27'de ilk kez çocuklara ve gençlere bir alan ayrıldı, iklim krizinden en çok genç nesillerin etkileneceğinin altını çizdi. Konferansta ayrıca, birkaç üst düzey politika yapıcının da yer aldığı, gençlerin liderliğindeki ilk iklim forumuna da yer verildi. Kapanış anlaşmasında delegeler, ülkeleri gençleri gelecekteki iklim müzakereleri için müzakere ekiplerine atamaya çağırdı.


Liderlere daha fazlasını yapmaları için baskı yapıldı


COP27'nin üzerinde asıl durulan konu, Paris Anlaşması gibi onlarca yıllık toplantılara ve önemli anlaşmalara rağmen, dünyanın iklim krizini yavaşlatmak için hala yeterince çaba gösterilmediği. UNEP'in Emisyon Açığı Raporu 2022, şu anda yürürlükte olan politikaların, yüzyılın sonuna kadar 2,8°C'lik bir sıcaklık artışına işaret ettiğini ve bu rakamın gezegen için feci sonuçlara yol açabileceğini ortaya koydu. Sera gazlarını azaltmaya yönelik en son taahhütlerin tam olarak uygulanması, bu artışı 1,8-2,1°C'ye kadar yavaşlatabilir, ancak rapor, 1,5°C hedefi için güvenilir bir yol bulamıyor. Mısır'daki pek çok kişi için bu veriler, iklim eylemini hızlandırma ihtiyacının altını çizdi.


UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, "Dünya, sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarını artırmaya çalışırken - ki bu çabalar hiçbir yerde yeterince güçlü değil - aynı zamanda iklim değişikliğine uyum sağlama oyununu da önemli ölçüde artırmalı" dedi .

 



43 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page