top of page

Acerca de

laboratuvar

KKDİK-TÜRK Reach

2011 yılında çalışmaları başlayan ve Avrupa REACH yönetmeliğinin dilimize çevrilerek, ülkemiz endüstrisinin sosyo-ekonomik yapısına uyarlanması ile Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve kısıtlanması (KKDİK) yönetmeliği hazırlanmış ve 23 Haziran 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikle birlikte, AB piyasasına getirilen, yükümlülükler, Türkiye piyasasında da uygulanacaktır. Bu sebeple Türk-REACH olarak adlandırılabilir. 

KKDİK amacı tehlikeli maddelerin etkilerinden, insan sağlığı ve çevreyi yüksek düzeyde korumak, maddelerin zararlarının değerlendirilmesine yönelik alternatif yöntemleri özendirmek, rekabeti ve yeniliği artırmaktır. Ülkemizde kimya sanayisi ve sektörü her geçen gün büyümekte ve yeniliğe ayak uydurmaktadır. KKDİK ile maddelerinin zararları anlaşılır hal almakta ve geçmişte çok fazla yapılan hayvan deneylerinin farklı yolları, alternatifleri araştırılarak ilgili yöntemler firmalara aşılanmaya, uygulanmaya çalışılacaktır. KKDİK kapsamına dahil olmayan, kayıt edilmeyen hiçbir kimyasal madde piyasaya sürülememektedir.

Ülkemizde faaliyet gösteren yerleşik ithalatcılar Türk Reach ( KKDİK ) yükümlülüklerini tamamlamak ve ilgili yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Türkiye´deki kimyasalların tamamının kontrolü KKDİK altındadır. 1 ton ve daha fazlasında kimyasal ürün imal edilen bir firma kesinlikle kimysal kayıt işlemlerini yapmak zorundadır. ZAIMGRUP olarak KKDİK danışmanlık hizmetini alanında uzman personel, danışman ve eğitmenlerimiz ile birlikte  vermekteyiz. Kimyasal kayıt aşamalarının tamamına hakim, her adımı net bir şekilde bilen ve güncel mevzuatlara hakim olan danışmanlarımız sizlere bir telefon kadar yakındır. 

KKDİK Danışmanlığı Kapsamındaki Hizmetlerimiz

  • Kimyasal Envanter çalışmasının yapılarak kayıt ettirilmesi gereken maddelerin tespit edilmesi

  • Tespit edilen maddelerin Ön Kayıtlarının Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS)  üzerinden yapılması

  • Madde Bilgisi Değişim Formlarının (MBDF) izlenmesi ve raporlanması

  • Teknik dosyaların hazırlanmasında gerekli testleri belirlemek ve faaliyetleri izlemek

  • Kimyasal Kayıt Sistemine (KKS) entegre KGDRS üzerinden Kimyasal Güvenlik Raporlarını oluşturmak

  • Kayıt Dosyalarını hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Kimyasal Kayıt Sistemine 31 Aralık 2023 tarihine kadar girişlerini yapmak

Ek olarak bilgi vermek gerekirse, biyosidal ürünlerde kullanılan maddeler ise, biyosidal ürünler yönetmeliği kapsamına kayıt edilmiş olarak kabul edilebilmektedir. Tabi bu işlemler için muafiyet kazanabilmeniz içinde bazı koşulları yerine getirmek gerekecektir. Gerekli koşulları öğrenmek ve bilgi almak için Ekol Belgelendirme firmasına ulaşabilirsiniz.

Kimler KKDİK Kaydı Yaptırmalı

  • Senelik olarak 1 ton veya 1 tondan daha fazla miktardaki maddeleri tek başına veyahut bir karışım içerisinde imal eden, ithal eden kurumlar, firmalar veya kişiler.

 

  • Makul ölçülerde veya normal seviyelerde öngörülebilen koşullar içinde bir maddenin yıl içerisinde 1 ton veyahut 1 tondan daha fazla miktarda bulunması durumlarındaki üreticiler veyahut ithalatçı firmalar.

 

  • Tek temsilciler.


KKDİK kimyasal imal etmek, piyasaya sunmak veya kullanmak durumları için gereken tüm süreçte insan sağlığı ve çevreyi düşünmek zorunda olanlar için gerekli bir ilkedir. KKDİK kapsamında bulunan ürünlerin kayıtları online sistem aracılığı ile yapılabilmektedir. Süreç ile ilgili bilgi almak, firmanız adına KKDİK  Denetim ve Danışmanlık hizmetimizle alakalı destek almak ve detaylı bilgiye sahip olmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

bottom of page